CENTRE EXCURSIONISTA EMPORDANÈS

ALBERADA 2023

Previous slide
Next slide

ALBERADA 2022

EXCURSIÓ PER CONÈIXER L’ALBERA

La serra de l’Albera comprèn l’espai geogràfic situat a l’extrem més oriental dels Pirineus i separa les planes del Rosselló i de l’Empordà. Comença al coll del Pertús (250 m), s’enfila fins al punt més alt, el Puig Neulós (1.257 m), i llavors va perdent altitud fins arribar al mar.
En aquesta edició ens desplaçarem a Llançà, on farem un recorregut circular pel seu entorn muntanyós.

DESCRIPCIÓ DE LA RUTA

Sortirem de Llançà i agafarem un camí que passa pel costat del mas d’en Guifré. Continuarem pel corriol que s’enfila i voreja la muntanya, on podrem contemplar diferents tipus de vegetació. Aquest ens portarà fins a Roca Miralles, on ja gaudirem d’unes bones vistes. El camí continuarà pujant per un fort pendent que ens portarà dalt de la carena, que seguirem una estona tot contemplant les magnífiques vistes del mar, la Vall de Santa Creu, el monestir de Sant Pere de Rodes i el castell de Sant Salvador en el punt més elevat. Després de carenejar una estona, arribarem al coll del Perer, on iniciarem la baixada per arribar al coll de Paret. En aquest punt seguirem les indicacions fins arribar a les primeres cases de la urbanització del Cau del Llop. No deixarem les marques fins arribar al punt d’inici, tot passant pel centre de la vila de Llançà.

DIUMENGE 6 DE NOVEMBRE

Sortida i arribada des de Llançà.

ALBERADA 2021 – 24 d’octubre de 2021

Arribem a la 37ena edició de l’Alberada i recuperem la presencialitat desitjada, seguint la normativa Covid vigent, però que ens permetrà trobar-nos i compartir el camí.
Aquesta edició arriba en un moment que la comarca es veu assolada per una gran quantitat de macro projectes eòlics que volen transformar i malmetre el nostre paisatge per sempre. Volem una transició cap a la producció d’energies renovables, sí, però pel camí no ens podem deixar malmetre el nostre patrimoni més preuat, el paisatge una de les grans herències que deixem a la generacions futures.
L’Albera, focus de totes les mirades i dels grans projectes especulatius, volem que sigui el centre per on discorri l’Alberada d’aquesta edició. Des d’aquest recorregut no només defensem l’Albera sinó que ens solidaritzem amb tots els pobles i paisatges amenaçats de la comarca i més enllà.
El recorregut circular amb origen i final a Cantallops fins a les faldes del castell de Requesens, vol posar en valor el paisatge i el patrimoni natural i arquitectònic d’aquesta zona.

El recorregut circular amb origen i final a Cantallops fins a les faldes del castell de Requesens, vol posar en valor el paisatge i el patrimoni natural i arquitectònic d’aquesta zona.
L’excursió de 14km i uns 600m de desnivell tindrà una durada aproximada de 4-5h. La sortida serà entre 8 i 9h del matí per evitar aglomeracions a la sortida i arribada. Aquelles persones que s’ho vulguin agafar amb calma recomanem que surtin a primera hora.

 • Sortida entre les 8 i 9 hores del matí des de l’aparcament de Cantallops.
 • Distància 14km
 • Desnivell 600m
 • Durada aproximada 4-5 hores.

La inscripció que s’ha de fer prèviament, hi ha inclòs l’esmorzar i els avituallaments. Per mesures Covid els participants per tal de poder reomplir o beure s’hauran de portar cantimplora o got propi.
Per poder realitzar l’excursió des de l’organització necessitem que totes les persones que la realitzin estiguin federades. Aquelles que no ho estiguin us oferim la possibilitat, al mateix moment de la inscripció, de gestionar-vos la tarja de federat per un sol dia, que val 3,7€.
La data límit pels no federats és fins el dia 20 d’octubre, i pels federats fins el 23 d’octubre.

Cal inscripció prèvia

DESCRIPCIÓ DE LA RUTA

La ruta passa pels bonics paisatges de Requesens. Sortint del poble de Cantallops seguirem camins i corriols fins arribar a les restes del Dolmen del Puig Gros, seguim fins el Coll de Medàs, on trobem dos dolmens amb el mateix nom. Seguint les indicacions de la ruta arribarem al dolmen dels Mesclants. Caminant entre alzinars i creuant diverses vegades la riera de l’Anyet passarem pel costat de l’ermita de Santa Maria de Requesens. Des d’aquest punt seguirem fins arribar a la Serradora, visitem “Les Pipes” i pugem cap al veïnat de Requesens, el creuarem fins arribar a la font. En aquest punt agafarem el camí de baixada fins al Collet baix i d’aquí seguirem baixant fins a trobar la pista que ens portarà a Cantallops.

Moltes gràcies a totes i tots, esperem trobar-nos el proper dia 24 a Cantallops!

ALBERADA 2020

Enguany celebrem la 36ena edició de l’Aberada. Aquesta edició no serà com la resta, la pandèmia de la COVID-19 ens l’ha fet repensar i fer-la diferent. Aquest any, fes l’Alberada al teu aire.
Com bé sabeu un dels objectius de l’Alberada és donar a conèixer i recordar indrets del nostre entorn. Patrimoni cultural i natural de gran valor.
L’edició d’enguany serà una ruta circular, amb sortida i arribada al Mas Ventós. Un recorregut divers, amb masos, barraques de pedra seca, dòlmens, petites gorgues i unes vistes fantàstiques.
Una edició especial, oberta i gratuïta. Una excursió atractiva i d’una distància a l’abast de tothom. Prop de 10 quilòmetres i 400 metres de desnivell positiu i negatiu, que la fan accessible per a tots els públics i adequada per fer-la amb família.
Les darreres setmanes diferents voluntaris del Centre Excursionista Empordanès han realitzat tasques de neteja i recuperació dels camins per on passa l’Alberada. El camí ha quedat net, tanmateix caldrà que les persones excursionistes feu el recorregut per tal de mantenir-lo. Un motiu més pel qual us animem a participar-hi.
Així mateix us agrairem que si us feu fotos al llarg del recorregut i les pengeu a les xarxes socials, ho compartiu amb @ceempordanes i utilitzeu les etiquetes #jofaigalberada i #alberada2020.
Les persones sòcies que ho feu tindreu un buff d’obsequi -fins exhaurir existències- que podreu recollir als establiments DINA12 a la plaça el·líptica de Figueres o a GAMMA Gironella de Vilatenim.
Per fer l’excursió us recomanem que mireu bé el recorregut sobre el plànol, també us posem a disposició el track de la ruta i el dossier informatiu amb la informació de tot el patrimoni que us anireu trobant al llarg de la sortida.
Aneu ben calçats i prengueu les mesures de seguretat per anar a muntanya.

Serà diferent però gaudirem de l’excursionisme i el valor cultural i paisatgístic del nostre entorn.

Ajudeu-nos a difondre l’Alberada 2020 als vostres contactes!

ALBERADA

Marxa popular que transcorre per la zona de l’Albera donant a conèixer nous indrets de la nostra geografia. Des de la X edició, s’edita un llibret explicatiu de l’itinerari i dels indrtes que es visiten: Dòlmens, esglèsies romàniques, menhirs,…

XXV ALBERADA EXCURSIÓ PER A CONÈIXER L’ALBERA

Històric de les Alberades

 • I Alberada: 1985 – 18 i 19 de maig
  Vilamaniscle – Menhir del mas Roquer – Mas Mallol – Sta. Maria i St. Quirze de Colera – St. Quirze de Rabós – Vilamaniscle.
 • II Alberada: 1986 – 1 de juny
  Vilamaniscle – St. Silvestre de Valleta – St. Genis del Terrer – Mas Patiràs – Puig d’Esquers – St. Miquel de Colera – St. Martí de Vallmala – Vilamaniscle.
 • III Alberada: 1987 – 24 de maig
  Portbou – Castell de Querroig. – Portbou
 • IV Alberada: 1988 – 27 de novembre
  El recorregut passa per St, Martí de Vallmala, amb arrossada amb motiu de les obres que s’hi han fet.
 • V Alberada: 1989 – 15 d’octubre
  Cantallops – Coll de Medàs – Requesens – Pou de glaç – Estany – Castell de Requesens – mas Mirapols – Cantallops.
 • VI Alberada: 1990 – 27 de maig
  Requesens – Font de la Verna- Coll Forcat – St. Martí de l’Albera – Coll de l’Ullat – Puig Neulós – Font de la Tanyareda – Font d’en Ricard – Font Rovellada – Requesens.
 • VII Alberada: 1991 – 12 de maig
  Els Vilars – Font de la Verna – Puig de la Roureda – St. Marti de Baussitges – St. Genis d’Esprac – Mas Girarols – Font de Cadecàs – Els Vilars.
 • VIII Alberada: 1992 – 17 de maig
  La Jonquera – Mas Brugat – Castell de Rocabertí – St. Pere del Pla de l’Arca – Mas Nou -Mas del Calze – Puig Falguers – Sta. Llúcia – La Jonquera.
 • IX Alberada: 1993 – 23 de maig
  Coll dels Tres Faigs – Columates – Torre de la Massana – Coll de Barderol – Pic de Salifort – Coll de Pal – Coll de la Massana – Quatre Termes – Coll dels Tres Faigs.
 • X Alberada: 1994
  Travessa : La Jonquera – Portbou.
 • XI Alberada: 1995 – 4 de juny
  Maçanet de Cabrenys – Les Casotes – Castell de Cabrera – Les Salines – Pas de Cavall – Coll dels Pous – Mas Roger – Les Casotes – Maçanet de Cabrenys.
 • XII Alberada: 1996 – 12 de maig
  Travessa : St. Quirze de Colera – St. Pere de Rodes – Ciutadella de Roses.
 • XIII Alberada: 1997 – 25 de maig
  La Jonquera – Veïnat de St. Julià – Sant Julià dels Torts – Mas Fontcairada – Coll del Priorat – Coll de Panissars – Forn del Vidre – La Jonquera.
 • XIV Alberada: 1998 – 24 de maig
  Travessa : Vilajuïga – Llançà.
 • XV Alberada: 1999 – 30 de maig
  Cantallops – Font Ferreret – Roc de les Cols – Puig de les Canals – Coll de l’Espinàs – Coll Forcat – Font de la Verneda – Veïnat de Requesens – Font del Clot de la Tina – Cantallops.
 • XVI Alberada: 2000 – 28 de maig
  Colera – Molinàs – Castell de Molinàs – St. Miquel de Colera – Puig d’Esquers – Dolmen Mas Patiràs – Punta dels Canons – Colera.
 • XVII Alberada: 2001 – 27 de maig
  La Jonquera – Sta. Maria de Panissars – El Pertús – Salt del Fitó – St. Pere del Pla de l’ Arca – Esquerda de la Bastida – Castell de Rocabertí – Mas Brugat – La Jonquera.
 • XVIII Alberada: 2002 – 19 de maig
  Cantallops – Dolmen Puig Rodó – Coll de Medàs – Dolmen Coma del Gall – Riera de Requesens – Castell de Requesens – Pou de Glaç – Veïnat de Requesens – Cantallops.
 • XIX Alberada: 2003 – 18 de maig
  Port de la Selva – St. Baldiri de Taballera – Dolmen de Taballera – mas Vell – Dolmen del Mas Godó – Mas Bufadors – Pont Vell – Port de la Selva.
 • XX Alberada: 2004 – 24 i 25 d’abril
  Travessa : El Portús – Portbou.
 • XXI Alberada: 2005 – 29 de maig.
  La Vajol – Coll de Lli – Les Illes – Coll dels Cirerers – Pic de Les Salines – Les Salines – Castell de Cabrera – Coll de Lli – La Vajol.
 • XXII Alberada: 2006 – 22 d’octubre
  Colera – Molinàs – Mas d’en Pellic – Torrent de l’Infern -Coll de les Artigues – St. Miquel de Colera – Puig d’Esquers – Collet de St. Antoni – Punta dels Canons – Colera.
 • XXIII Alberada: 2007 – 21 d’octubre
  Selva de Mar – St. Sebastià – Mas Estela – Dolmen dels Quindals – Castell de St. Salvador – St. Helena – St. Pere de Rodes – Dolmen Taula dels Lladres – Selva de Mar.
 • XXIV Alberada: 2008 – 12 d’octubre
  Llançà – St. Genis del Terrer – St. Silvestre de Valleta – Mas Guanter – Dolmen del Passatge – St. Martí Vallmala – St. Miquel de Colera – Puig d’Esquers – Mas Patiràs – Puig Tifell – Llançà.
 • XXV Alberada: 2009 – 18 d’octubre
  Portbou – Puig de Cervera – Coll de Belitres – Coll de la Farella – Querroig – Coll del Suro – Coll de Llaceres – Portbou.
 • XXVI Alberada: 2010 – 22 Octubre
  Sant Climent Sescebes – Dolmen Prat tancat – Dolmen Tires Llargues – Dolmen de la Gutina – Menhir de la Murtra – Dolmen de Fontanilles – Dolmen del Salt d’en Peió – Ermita de Santa Fe dels Solers – Menhir de Vilartolí – Veïnat de Vilartolí – Sant Climent.
 • XXVII Alberada: 2011 – 23 d’octubre
  Rabós – Coll de Fornell – Riu Ordina – Font del Conill – Dolmen del Barranc – Coll de Belitres – Puig d’en Cases – Dolmen de Coma de Felis – Rabós.
 • XXVIII Alberada 2012 – 28 d’octubre
  Els Vilars – Font de Cadecàs – St. Genis d’Esprac – St. Martí de Baussitges – Coll de la Llosarda – Dolmen de la Font del Roure – Font de la Verna -Dolmen d’Arreganyats – Els Vilars.
 • XXIX Alberada 2013 – 27 d’octubre
  Cantallops – Font del Solanà – Font del Clot de la Tina – Coll de Baix – Requesens – La Serradora – Coll de Midas – Dolmen de Coma de Gall – Cantallops.
 • XXX Alberada 2014 17-18 de maig
  Travessa: El Portús – Portbou.
 • XXXI Alberada 2015 – 25 d’octubre
  S’havia de realizar als voltans de Sant Quirze de Colera, però el propietari de la zona ho va impedir. Es va realitzar a La Jonquera – Dolmen de Canadal – Sta. Llucia – Esquerda de la Bastida – Castell de Rocaberti – La Jonquera.
 • XXXII Alberada 2016 – 30 d’octubre
  St. Joan de l’Albera – Coll de St. Joan – Puig Orella – Coll de l’Ullat – Coll de la Font – Puig de St. Cristau – Coll de Llinàs – Dolmen Na Cristiana – St. Joan de l’Albera.
 • XXXIII Alberada 2017 – 29 d’octubre
  Vilajuïga – Celler Espelt – Pau – Creu Blanca – Mas Ventós – Inscultures de la carena – Dolmen de la Vinya del Rei – Celler Espelt.
 • XXXIV Alberada 2018 – 28 d’octubre
  Vilamaniscle – Mas Polit – Coll de la Serra – St. Marti de Vallmala – Puig d’Esquers – Dolmen del Passatge – Coll de la Rossa – Vilamaniscle.
 • XXXV Alberada 2019 – 15-16 de juny
  Travessa : El Portús – Costoja.

CENTRE EXCURSIONISTA

EMPORDANÈS

C/ Santa Margarida, 9-1r.

17600 Figueres.

secretaria@cee.cat

672 461 884 (dimecres de 18:30h a 20:30h)

www.cee.cat

Any de creació: 1965

Núm registre entitats esportives: 08354

Horari d’oficina:

Dimecres de 18:30h a 20:30h. (Cal tocar el timbre, 9-1r.)

Mes d’agost tancat per vacances.