CENTRE EXCURSIONISTA EMPORDANÈS

El CEE juntament amb la IAEDEN i Institut d’Estudis Empordanesos rebutgem l’explotació de mines a les Salines

mines

COMUNICAT DE PREMSA

Les entitats d’estudi i defensa del territori i del patrimoni de la comarca -IAEDEN-Salvem l’Empordà, Centre Excursionista Empordanès i Institut d’Estudis Empordanesos- amb els propietaris afectats rebutgem l’explotació de mines a la zona de les Salines.

Davant les darreres informacions que disposem sobre el potencial atractiu d’explotació de les mines de Santa Maria, Ginebró i Castell als termes municipals de Maçanet de Cabrenys, Darnius i La Vajol volem fer una declaració conjunta entre entitats i propietaris per rebutjar tota activitat que impacti negativament en un territori especialment d’interès.
En el cas que els projectes d’investigació mostrin interès en l’explotació minera d’aquests llocs, volem fer certes consideracions públiques al respecte.
En primer lloc, les Salines és un espai de gran interès natural i paisatgístic. Representa un paratge amb una variada zonació de la vegetació. Des d’alzinars i suredes, a l’alzina muntanyenc, les rouredes acidòfiles, la fageda i en els nivells culminals s’hi troben landes i prats acidòfils. La interfase entre el clima mediterrani i euro-siberià fa que predomini una elevada variabilitat d’elements corològics. Alhora cal ressaltar el bon estat de conservació dels ecosistemes forestals que donen recer a una variada i rica fauna protegida. Entre d’altres, es podria destacar la presència de: barb de muntanya, cranc de riu autòcton, llúdriga, tritó verd i pirinenc,….
Avui en dia les explotacions mineres cerquen el màxim rendiment econòmic, en comptes de la sostenibilitat territorial. Tot i l’allau de normativa ambiental i territorial, és prou conegut que les avaluacions ambientals que es tramiten en aquests expedients matisen els projectes per “maquillar-los de verd”; però en cap cas garanteixen la sostenibilitat d’un territori.
Per altra banda, i segons certes informacions, es coneix que les investigacions mineres han donat resultats positius en la cerca del mineral, però que per fer econòmicament viable l’explotació cal explotar-les a cel obert. És evident, que si es volen obrir mines en aquest espai hi haurà un fort impacte ambiental d’un espai d’alt valor natural, cultural i ecològic. Els impactes directes contra l’estructura dels terrenys i totes les
funcions associades (estructura dels sòls, erosió, desequilibris en el règim hídric,…) i altres impactes indirectes (com l’obertura de camins amb trànsit rodat de vehicles), pot perjudicar greument l’equilibri de l’indret. Les obertures de mines en aquest sector pot alterar l’estructura i funcionament dels aqüífers i deus d’aigua amb possibles efectes sobre el cabal circumdant de les rieres de la zona (especialment Clot de la Garravera i Riera de Mas Castells); possibles contaminacions o ressuspensions de materials a les deus i rieres i un fort impacte paisatgístic que es veurà des de moltes perspectives de la comarca. A més, aquesta activitat minera impactaria en el model de desenvolupament social, econòmic i empresarial que s’ha estat impulsant en els últims anys des dels municipis d’aquesta zona de la comarca, i que es basa en el desenvolupament d’activitats estretament lligades al paisatge i al territori. Aquest racó singular de la comarca ha decidit, de fa un temps ençà, fer una aposta clara per un model de vida i activitat econòmica no només altament respectuosa amb el territori sinó que justament n’ha fet del territori (paisatge, patrimoni cultural i natural) la seva marca i essència per existir. Les explotacions mineres projectades impactarien directament contra aquest model de vida i desenvolupament de la gent del territori.
Els beneficis econòmics d’uns pocs no poden estar per sobre dels interessos (socials i ambientals) públics generals.
Per aquestes raons, signem conjuntament aquest comunicat de les Salines per mostrar el nostre rebuig a aquests projectes i demanar als Departaments de Territori i Sostenibilitat i al Departament d’Empresa i Coneixement la retirada definitiva d’aquests projectes. Alhora demanem als ajuntaments afectats, Darnius, La Vajol i Maçanet de Cabrenys, així com el Consell Comarcal, que es posicionin a favor de la conservació del territori en comptes de donar suport als interessos econòmics privats a costa del nostre patrimoni.

Darnius, 27 de febrer de 2020

Comparteix l´article 

Facebook
WhatsApp
Twitter
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

X