CENTRE EXCURSIONISTA EMPORDANÈS

Tour del Montblanc (TMB)

Sense títol

Tour del Montblanc (TMB)

Després de realitzar aquest estiu passat el TMB em reafirmo en que l’activitat de muntanya que més m’agrada és el senderisme, travesses o voltes a massissos. Fer els cims està bé, però la sorpresa visual que t’endús en superar els successius colls, la possibilitat de contemplar des de diferents punts el massís, la diversitat de paisatges i l’equilibri entre seguretat i exigència em fa sentir més còmode amb aquesta activitat, sense dificultat tècnica i apta per a tots els públics. Sempre, si pot ser, d’uns quants dies, així la desconnexió amb la vida urbana es fa palesa i reequilibres aspectes que el nostre estil de vida descompensa desmesuradament.

Aquest any, vam optar pel Tour del Montblanc i tot seguit us en faig la ressenya, amb alguna millora respecte el que vam fer. Abans de començar comentar uns aspectes generals:

Les reserves dels refugis es poden fer al web http://www.autourdumontblanc.com/es/

On també hi ha la cartografia, que va molt i molt bé. https://umap.openstreetmap.fr/fr/map/tour-du-mont-blanc-ccpmb-_206457#11/45.8902/6.9653

És una ruta circular, molt popular a escala global, trobareu americans, orientals, i fins i tot gent adinerada d’arreu que fan el tour confort. Significa que es fan portar les maletes de refugi en refugi.

Les indicacions a França i Suïssa, excel·lent. A Itàlia bastant deficient. A més no estan homogeneïtzades pels tres països. Una altra cosa és, que no sé a quin ritme camineu vosaltres, però celebro que les indicacions dels Alps s’ajusten força a la realitat. Nosaltres solíem clavar els temps, inclús lleugerament per sota. Cosa que als pirineus alguna sorpresa m’he endut, de tardar molt més de lo indicat. Per no parlar del wikiloc, on sembla que a casa nostra hi ha molt de Kilian suelto.

Som-hi.

DIA 1: conduir fins Chamonix i dormir a les Houches. Hi ha un aparcament de long durée, just darrera del telecadira Prarion. Aquest aparcament és fet pels que fan el TMB i requereixen aparcar el cotxe fins a 10 dies.

DIA 2: Les Houches – Les contamines. 20 Km’s + 1500m. Sortim de les Houches cap al coll de Voza, allà hi ha l’opció d’anar cap a le Champel i fer una etapa més urbana, o enfilar cap a la chalette i fer la variant pel coll du Tricot, més alpina, més glaceres,.. Tenim bon temps i triem aquesta opció. Enfilant el coll du tricot podem gaudir de la primera glacera, la de Bionnassay. Un cop passat el coll baixem a chalets de Miage. Podria esser una opció fer-hi nit, però optem per seguir fins a les Contamines i fer nit a les Gites du pontet.

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/1-9-tour-du-mont-blanc-les-houches-les-contamines-camping-le-pontet-19130159

DIA 3: Les contamines – Refuge de la croix de Bonhome. 18 km’s + 1600m. Nosaltres aquí per disponibilitat de refugis, ens vam quedar a la Balme i vam fer una ruta més curta, massa curta, a les 10 del matí ja érem a puesto. Recomano, arribar-se fins a croix de Bonhome per fer nit.

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/tmb-1-contamines-croix-du-bonhome-39877433

DIA 4: Croix de Bonhome – Ref. Elisabeta. 19 Km’s +1100m. Si teniu bon dia, una opció excel.lent és fer la variant de passar pel col du fours. Del contrari, amb mal temps és molt desaconsellable fer aquest coll, i caldria baixar a Champieux per la ruta convencional.

Un cop passat per Mottets, enfilareu el coll du la Seigne, per entrar a Itàlia, amb una vista del Montblanc espectacular, també d’altres pics com el Cervino, al coll hi ha una taula d’orientació que indica el que es pot veure.

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/tour-mont-blanc-tmb-3-etapa-refugio-la-croix-de-bonhome-refugio-elisabeta-soldini-26107962

DIA 5. Ref Elisabeta – Courmayeur 17km’s +500m. Recomano fer nit a Courmayeur, ja que és una localitat amb tots els serveis, i podreu carregar de provisions en supermercats, farmàcies, etc..

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/tmb5-refugio-elisabeta-courmayeur-13857524

DIA6 Courmayeur – Rifugio Elena 20km’s + 1600m. Etapa que comença enfilant de cop 900m fins al Rifugio Bertoni (on nosaltres vam fer nit, ja he dit que sabent el que sé ara, distribuiria diferent les etapes) Aquí vigilar perquè algunes guies com la Desnivel proposen fer la testa Bernarda, que deixarem a la dreta. Vosaltres mateixos, però es pot anar més o menys planejant fins a Bonnati i després fins a Elena.

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/tour-mont-blanc-courmayeur-rifugio-elena-27017710

DIA7 Rifugio Elena – Relais d’Arpette 28 km’s +1000m. Entrem a Suïssa pel gran coll du Ferret, que s’enfila just sortint del Rifugio Elena, després baixada fins al poble de Ferret. Des del poble de Ferret fins a Champex, es pot fer amb bus, molta gent recomana escurçar aquesta etapa amb el bus, ja que aquest tall camines alavora dels pobles i la carretera, visió que pots tenir molt similar des del bus, i les cames ho agrairan.

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/tmb-etapa-5-refugio-elena-relais-darpette-10571969

DIA 8 Relais d’Arpette – coll de la Balme 18 km’s + 1900m. Si el temps ho permet, fer la variant de la fenetre d’Arpette, per veure bé el glaciar de Tient. Sinó caldrà passar per Bovine i coll du Forcaz. Nosaltres vam tenir mal temps i vam haver de fer la segona opció, la menys alpina.

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/tmb-7-relais-darpette-fenetre-darpette-chalet-du-glscier-les-grands-coll-de-balne-gite-ecuries-de-c-39676762

DIA9. Tornada al cotxe 30km’s amb bus per la vall de Chamonix. Baixar a le tour, on podem agafar un bus (línia 2 – blava) que passa cada mitja hora i ens porta a Chamonix sud, allà podem agafar la línia 1 – vermella i anar fins a les Houches, per baixar a la parada le fouly i recuperar el cotxe. Nosaltres vam optar per fer aquests 30km’s, de la vall de Chamonix en bus, pensàvem que ja estaríem cansats i que seria allargar la ruta una nit més per caminar molt aprop de Chamonix i amb més facilitat de topar-nos amb les masses de turistes que visiten la zona. Així aquest mateix dia 9 pots arribar al cotxe i iniciar la tornada a casa.

Espero que la descripció pugui fer servei

Salut!

 

Comparteix l´article 

Facebook
WhatsApp
Twitter
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

X