CENTRE EXCURSIONISTA EMPORDANÈS

El Centre Excursionista Empordanès col·labora amb el projecte europeu FLORAPYR

logo- Florapyr-Avance

Es pretén detectar les plantes invasores del Pirineu amb la col·laboració de l’excursionisme

Des de fa gairebé 10 anys investigadors de l’Institut Botànic de Barcelona participen en projectes per estudiar la flora dels Pirineus. Es tracta d’un programa transfronterer de cooperació territorial creat per a fomentar el desenvolupament sostenible dels Pirineus.
Enguany s’ha començat el tercer projecte sota el nom de FLORAPYR AVANCE que té com a objectiu contribuir a l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic per combatre la vulnerabilitat de la flora autòctona, rica en endemismes i sensible als augments de temperatura.
Els participants del projecte engloben centres de recerca i conservatoris botànics d’arreu dels Pirineus. La seva funció és dur a terme diferents accions com el seguiment i la conservació de la flora a través de ciència ciutadana, així com la producció d’indicadors que informin sobre la sensibilitat de les espècies i els hàbitats al canvi climàtic mitjançant el seguiment de la vegetació de congesteres i els sistemes agro-pastorals.
És en aquest context que l’Institut Botànic de Barcelona s’ha adreçat al Centre Excursionista Empordanès per tal que difongui entre els seus socis i sòcies l’aplicació mòbil que ajuda a detectar les plantes invasores que es troben a l’espai pirinenc empordanès. En aquest sentit, l’IBB considera que els socis i sòcies del CEE, així com les persones que segueixen l’activitat de l’entitat excursionista, poden col·laborar en tot l’espai geogràfic que va des del Cap de Creus fins a l’Alta Garrotxa.
Per fer-ho cal que les persones que vulguin participar-hi es descarreguin una de les dues aplicacions mòbils habilitades amb aquesta finalitat com són íNaturalist o Pl@ntNet. D’aquesta manera, les persones que hi vulguin participar només hauran d’introduir fotografies de les plantes trobades juntament amb la seva ubicació.
A la pàgina web https://www.cee.cat/florapyr-avance/ s’explica com utilitzar les aplicacions.
D’aquesta manera l’Institut Botànic de Barcelona participarà en el seguiment de la flora invasora en petites parcel·les mitjançant la participació ciutadana i alhora la millora del coneixement de la flora al·lòctona dels Pirineus. Per complir aquests objectius, la coordinació de voluntaris serà primordial per detectar les plantes del sud-est dels Pirineus.
Un cop introduïdes les dades per part dels ciutadans, aquestes s’utilitzaran pels investigadors del projecte, i s’actualitzaran a l’Atles de Flora dels Pirineus. Amb aquesta informació es podrà estudiar la flora autòctona i l’al·lòctona, distinció molt important perquè aquestes últimes poden esdevenir invasores i desplaçar la flora autòctona. Així es podran elaborar nous protocols de control de plantes al·lòctones i crear mapes de distribució d’aquestes plantes als Pirineus.
La detecció precoç de les plantes al·lòctones invasores és un sistema d’alerta essencial en aquest ecosistema tan vulnerable com són els Pirineus, on les espècies al·lòctones són una de les principals amenaces per la biodiversitat d’aquesta regió.
L’objectiu final és compilar la llista de plantes al·lòctones als Pirineus, que és el primer pas per mostrar els patrons d’invasions biològiques i desenvolupar estratègies d’erradicació des d’una perspectiva comuna a tota la serralada.
Pel Centre Excursionista Empordanès col·laborar amb el projecte FLORAPYR suposa una aportació en la preservació del medi natural i la lluita contra el canvi climàtic.

Comparteix l´article 

Facebook
WhatsApp
Twitter
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

X