CENTRE EXCURSIONISTA EMPORDANÈS

Festa Bassegoda 2023

Els planers del roure del mas de la Figa acolliran la Festa de Bassegoda 2023.

Us hi esperem!

Festa Bassegoda 2022

El proper 25 de setembre celebrarem la 45ena Festa de Bassegoda. Un any més s’han organitzat diferents activitats al llarg de tot el dia. La 45ena Festa de l Bassegoda comptarà com a pregoner amb en Salvador Carrera Picart, qui va ser un dels últim alumnes de l’escola de Bassegoda, al refugi de Can Galan. Ells i la seva família vivien a Can Sala. Convidar-lo a aquesta edició és una oportunitat per escoltar en primera persona com era la vida en aquestes muntanyes per un infant i jove. També és un homenatge al seu pare, En Bernat Carrera que enguany ens ha deixat.
La passejada d’aquest any, històric-musical, serà un record visual i sonor per les músiques d’aquestes contrades de la mà de Quarts de Tres. Recordarem en “Fonsu”, en Blanc de Beget i moltes altres coses, tot sentit músiques i històries.
Així mateix, com cada any a les 9h del matí sortirà d’Albanyà l’excursió que puja fins al Casalot pel Camí del Carter. Vermut musicat per Dj Ballaruka. El tradicional encantament de coques abans de l’arrossada popular amb opció vegetariana. A la tarda hi haurà ball amb Mini-Stress i s’acabarà la jornada amb la popular estirada de corda.

FestaBassegoda2022_petit

Festa de Bassegoda 2021

El diumenge 26 de setembre el Centre Excursionista Empordanès vam celebrar la 44a Festa de Bassegoda. Vam gaudir d’una jornada fantàstica. Més de 500 persones ens vam reunir al Casalot.
La pujada a peu des d’Albanyà, així com la passejada per conèixer la vida dels maquis a les nostres muntanyes van registrar una alta participació.

Moltes gràcies a totes i tots!

Vídeo aeri de la festa de Bassegoda

Imatges cedides per Joan Sibill i Termes.

Música: Fonso de Lliurona.

Títol: Vals de la Lolita

Font: Càntut – Cançons de tradició Oral

Imatges

El diumenge 26 de setembre el Centre Excursionista Empordanès organitza la seva popular Festa de Bassegoda, que enguany celebra la 44a edició. Aquesta fita ha estat possible gràcies a la perseverança d’una colla de gent que ha cregut sempre en la reivindicació del nostre territori i en la cultura popular com a nexe d’unió: ja sigui tot buscant espais de trobada intergeneracionals que ens permetin conviure coneixent el nostre entorn, com conservant en la memòria aquells que ens van precedir per deixar-hi la seva empremta.

Així doncs, aquest any no volem passar per alt l’amenaça que exerceixen els macroprojectes especulatius d’energia eòlica sobre les nostres contrades i pobles, i per això comptarem amb la Maria Crehuet com a pregonera. La Maria, actualment al capdavant de la sectorial d‘Energia i Transició Energètica de l’Associació de Micropobles de Catalunya i del qual en fou presidenta, ja fa temps que avisa (amb la seva tenacitat característica) del risc que corren els pobles davant l’allau de projectes eòlics que amenacen el nostre paisatge, i del perill que corren els connectors biològics entre el Pirineu i la Mediterrània, així com els corredors d’aus migratòries i la sostenibilitat dels nostres pobles.

Per altra banda, aquest any la passejada matinal la volem dedicar a rehabilitar la memòria de totes aquelles persones que van combatre el feixisme des d’aquestes muntanyes tan properes. L’inestimable Gustinet serà l’encarregat de guiar-nos a través de les històries d’uns personatges que van resistir i jugar-se la vida per uns ideals de llibertat, però que en el seu moment van ser enterrats com a lladres i bandolers. Refer la memòria d’un període de la història recent que pels més joves és desconeguda i pels més grans condicionada pel silenci o la desinformació del moment, és el nostre deure històric.

Hi haurà la ja tradicional arrossada popular i servei de bar, i totes les activitats es duran a terme amb totes les mesures de prevenció COVID en vigor. Els accessos estaran senyalitzats des d’Albanyà, i l’espai estarà habilitat en tot moment per oferir totes les activitats amb seguretat.

I finalment, com ja és habitual, la jornada s’amenitzarà amb un seguit de concerts que posaran el toc festiu a tots els actes: un concert-vermut a càrrec dels DJ Oju Sound i la seva proposta electrònica de dub-step, i un ball de tarda amb el trio de folk Brunzit (acordió, flauta i violí) que farà que arribem al final de festa amb un somriure d’orella a orella i preparats per encarar qualsevol repte que la tardor ens pugui presentar.

Us hi esperem!

Imatges de la Festa de Bassegoda 2020

Previous slide
Next slide

Ens veiem a la festa de Bassegoda! Després d’un debat intern de si fer o no la Festa, la comissió de la Festa de Bassegoda hem decidit fer-la. En aquest moment la Festa es pot fer, però amb el condicionants que imposa la realitat. Entenem que hi ha molta gent que necessita poder trobar-se i vol trobar-se. Sabem que la Festa com espai de trobada és important, però també sabem que aquestes trobades seran diferents que en altres edicions. La festa estarà emmarcada en les mesures COVID que tots i totes haurem de seguir (mascareta, mans, distància i prendrem temperatura a l’entrar, es marcarà per tal que la gent dini amb grups estables de 10 persones)
De manera excepcional, per tal de reduir el risc, aquesta edició no hi haurà ARROSSADA, per tant tothom haurà de portar-se el dinar. Tampoc farem l’excursió a peu des d’Albanyà, ni l’estirada de corda.

La resta d’activitats les durem a terme: Passejada històrica a càrrec d’Òmnium Cultural, Pregó, Concert Vermut a càrrec de Covertons, Encantament de coques, Actuació dels Mini-Stress.
Moltes gràcies per la vostra comprensió i col·laboració per tal que tinguem una Festa segura. Esperant retrobar-nos a la Festa, molta salut!

EL QUI, EL COM I EL PERQUÈ DEL CARTELL

Sempre ens ha agradat que el cartell de la Festa de Bassegoda el dissenyi una persona vinculada amb l’entitat. Enguany li hem d’agrair a l’Adrià Margall.

Imatges de la 42ena Festa de Bassegoda. 22 de setembre de 2019.

Previous slide
Next slide

FESTA DEL BASSEGODA

 

Per a celebrar l’acabament de les obres d’adequació de can Galan com a Refugi de Bassegoda, el 20 de juny de 1976 es va fer una arrossada popular i una petita festa que va servir per inaugurar el Refugi. A partir d’aquí va néixer la idea d’organitzar cada any pels voltants de Sant Miquel (29 de setembre i data en la qual se celebra la Festa Major del poble de Bassegoda) una diada social del Centre: la Festa de Bassegoda.

Amb la finalitat de donar a conèixer les nombres ermites romàniques que es troben en el terme d’Albanyà, on pertany el poble de Bassegoda, i que el Grup d’Art i Treball del Centre anava recuperant de l’abandó que patien, és proposà que la festa canvies cada any de lloc i que servís tant per inaugurar les obres de recuperació que s’havien dut a terme, com per conèixer nous indrets de l’alta Garrotxa. 

Primerament “La festa” es va celebrar al prat de sota a Can Nou, després a Lliurona, Sant Bartomeu de Pincaró, l’Hostal de la Muga i Sant Corneli de la Muga, Can Coll, Sant Martí de Ribelles, Pla de la Teularia i Sant Joan de Mussols, Sant Feliu de Carbonills, Creu de Principi, Sant Cristòfol dels Horts, Mas Sobirà, Plana de Riu, el Casalot, Coll de la Fillola… i a les Salines el darrer any 2007 per commemorar el 40 aniversari de la inauguració del refugi que hi té el CEE.

La “Festa de Bassegoda” és una activitat que organitza el CEE que és oberta a tothom i esdevé una trobada d’excursionistes, de socis del Centre i de gent a qui els agrada gaudir de la bellesa de l’alta Garrotxa. A la Festa de Bassegoda ens hi trobem tots.

El programa comença amb el pregó d’un personatge remarcable en el context de la muntanya, el medi i l’actualitat, així al llarg d’aquests anys han fet el pregó: el polític Ernest Lluch, el geògraf A. Xercavins, en Josep Ma Fontfreda, en Quim Agustí, l’arqueòleg Josep Tarrús, en Sebastià Delclós en Josep M. Dacosta, la M. Rosa Grifé, en Pere Prada, en Jordi Sargatal, en Narcís Bagué, en Josep Espigulé, la Marta Subirós, el president de la FEEC entre d’altres.

També s’organitza una excursió pels voltants, sempre depenent del lloc on es fa la festa, pot ser: al Puig de Bassegoda, al Fau, al Castell d’Arget, al Pic de Bac Grillera…

Després hi ha l’encantament de coques, el concert-vermut i el dinar (arròs, pa i poma per a tothom). Havent dinat, ball de festa major, els primers anys va ser a càrrec d’en Fonso de Lliurona, amb l’acordió i en Blanch de Baget, amb el violí. També hi han actuat un Combo de Perpinyà, els grallers, grups de folk, etc, etc.

CENTRE EXCURSIONISTA

EMPORDANÈS

C/ Santa Margarida, 9-1r.

17600 Figueres.

secretaria@cee.cat

672 461 884 (dimecres de 18:30h a 20:30h)

www.cee.cat

Any de creació: 1965

Núm registre entitats esportives: 08354

Horari d’oficina:

Dimecres de 18:30h a 20:30h. (Cal tocar el timbre, 9-1r.)

Mes d’agost tancat per vacances.