CENTRE EXCURSIONISTA EMPORDANÈS

HISTÒRIA

Les muntanyes, el vent, la neu, la boira, els rius, les plantes…

Per conèixer els inicis del Centre Excursionista Empordanès (CEE) cal explicar que era l’estiu de 1965 quan en Xavier Trilla i en Pepín Garcia anaven junts a l’escola i, a més, eren amics. Els agradava la natura i l’excursionisme. Però en Xavier era escolta i en Pepín era de l’OJE. Com que en aquests termes no es posaven d’acord, decidiren tirar per una altra banda. Per començar es feren socis de la UEC de Girona i de Banyoles i del Centre Pirenaic de Barcelona per poder anar a escalar amb ells a Montserrat.

Aquesta situació s’allargà un any. L’Anton Prat, de Banyoles, els animà a crear un Centre Excursionista a Figueres per aglutinar els afeccionats a la muntanya en general que pogués haver-hi a la nostra comarca i fer de punt de trobada per a futurs muntanyencs.

Iniciaren contactes amb membres de la llavors desapareguda Penya Tramuntana (Amiel, Tribulietx…) i amb jovent que rutllava pel seu aire (Fita, Bach, Guillament, Font, Delclós, Viscasillas, Testar…).

Les primeres reunions tingueren lloc al desaparegut Novel de la Rambla de Figueres, però aviat es traslladaren a la Granja Montserrat del carrer Lasauca i ja tot seguit al Casino.

Es podrien parlar de moltes més coses: de coves i d’escalada, de bicis i de motos, de cotxes i de “jeeps”, de fotos i diapositives, de cine súper8 i de vídeo, de tendes, bivacs i refugis, de camins i corriols, de castells i d’esglésies, de formigó i de calç, de portes i de finestres… tot un món que amb més de 50 anys d’història s’ha anat desgranat i engrassant: les muntanyes, el vent, la neu, la boira, els rius, les plantes…. és a dir la terra.

L’any 2005, el Centre Excursionista Empordanès va celebrar el quarantè aniversari, fet que sovint invita a la nostàlgia i a la reflexió del camí transcorregut al llarg d’aquest temps. Fruit d’això sorgí la idea de fer aquest document, que pretén mostrar les petites tasques que des de l’entitat s’han anat assolint i la repercussió que han tingut en el territori.

Per fer aquesta anàlisi s’han dividit les activitats realitzades en quatre blocs:

  • Descoberta, recull de les principals fites alpinístiques assolides al llarg dels anys.
  • Realitzacions, on enumerem les contribucions del CEE per recuperar bona part d’un patrimoni tant religiós, megalític, com natural i facilitar la descoberta del territori mitjançant quatre refugis i diferents itineraris.
  • Difusió, on llistem les publicacions i les activitats que ha realitzat el centre per donar a conèixer el paisatge i el “petit/gran paisatge” que ens envolta.
  • Protecció, que descriu les campanyes destinades a la conservació d’aquest paisatge i patrimoni del qual el centre ha format part.

Descoberta

Per fer-ho entenedor, ordenarem la llista dels cims de la màxima alçada que els socis i les sòcies del CEE han anat assolint al llarg d’aquests quaranta anys, cronològicament i per altituds.

El 1965 Puig de Bassegoda (1.373,5 m), el 1966 Puigmal (2.980 m), el 1968 Aneto (3.414 m), el 1973 Toubkal (4.123 m), el 1974 Mont Blanc (4.884 m) i el 1990 Huascarán (6.768 m). S’han assolit molts més cims des d’aleshores, sabem que darrere cada cim hi ha una història de descoberta i coneixement d’un mateix, entre aquests destaquem el Denali, el Khan Tengri i el Pic Lenin.

Bibliografia CEE

El Centre Excursionista Empordanès ha editat diferents llibres.

Títol: Guia del romànic de l’Alt Empordà
Autor: Delclòs i Sunyer, Sebastià
Any: 1975

Títol: Els ocells de l’Empordà
Autor: Sargatal i Vicens, Jordi, Llinàs i Viola, Rosa
Any: 1978

Títol: El Republicanisme Federal Empordanès (1868-1869)
Autor: Romero i Dalmau, Alfons
Any: 1980

Títol: Records d’un excursionista *Reedició
Autor: Bosch de la Trinxeria, Carles
Any: 2005

Títol: Les cultures irano-sumèria-caldea, hitita i egípcia
Autor: Deulofeu i Torres, Alexandre
Any: 2005

Títol: La Història de l’Art Universal
Autor: Deulofeu i Torres, Alexandre
Any: 2008

Títol: Els darrers mots. Articles i altres escrits.
Autor: Deulofeu i Torres, Alexandre
Any: 2012

Títol: Centre Excursionista Empordanès : 50è aniversari 1965-2015
Autor: Turró i Ventura, Xavier (coordinació)
Any: 2015

CENTRE EXCURSIONISTA EMPORDANÈS

Carrer Santa Margarida, 9 1r – 17600 Figueres, Girona

secretaria@cee.cat

672 461 884

www.cee.cat

Any de creació: 1965

Núm registre entitats esportives: 08354

Horari d’oficina: dimecres de 18:30h a 20:30h.

Mes d’agost tancat per vacances.

X